Loading...

‘Ndrangheta maffiabaas Santo Vottari opgepakt na bijna 10 jaar op de vlucht te zijn geweest

'Ndrangheta maffiabaas Santo Vottari, op de lijst van Europol als een van Europe's most wanted, is na bijna 10 jaar op de vlucht te zijn geweest opgepakt. Hij verschuilde zich in een bunker in de buurt van een woning van zijn familie in Calabrië in Italië. De 'Ndrangheta maffia is tegenwoordig nog machtiger dan de Siciliaanse Caso Nostra maffia en wordt gezien als een van de meest invloedrijkste en machtigste criminele organisaties ter wereld.

Arrestatie Santo Vottari

Tijdens eerder doorzoekingen ontdekte de politie al eens vier andere bunkers. Ditmaal ontdekte ze echter in een van die bunkers een geheime doorgang via een valluik. Die doorgang leidde weer tot een nieuwe bunker, waar de maffiabaas zich verstopte. Hij gaf zich zonder te verzetten over. Europol was al lange tijd naar hem op zoek, omdat hij veroordeeld is tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor deelname aan een criminele organisatie en betrokkenheid bij de moord op de vrouw van een rivaliserende 'Ndrangheta clan.

San Luca Vete

De San Luca vete vond zijn oorsprong in het gelijknamige dorp in de Italiaanse provincie Calabrië. In 1991 kregen twee families binnen de 'Ndrangheta clan op een kermis ruzie met elkaar waarbij met rotte eieren en vuurwerk werd gegooid. Een aantal moorden tussen de Pelle-Vottari-Romeo clan en de Nirta-Strangio clan volgde waarna in 2000 een vredespact werd gesloten. Dat pact werd echter gebroken toen op 5 januari 2005 Domenico Giorgio behorende bij de Nirta-Strangio clan een lid van de Pelle-Vottari-Romeo clan vermoorde.

Salvatore Favasalli zou de vriendin van Domenico Giogrio hebben bedreigd en moest dit met de dood bekopen. Na de moord vluchtte Domenico Giorgio waarop de Pelle-Vottari-Romeo clan zijn broer Antonio Giorgio doodschoten. Daarop werd weer wraak genomen op Fransesco Pelle die op zijn balkon door zijn rug werd geschoten terwijl hij zijn pasgeboren kind vast hield. Fransesco Pelle, ook wel Ciccio Pakistan genaamd, overleefde de aanslag maar raakte verlamd en zwoor wraak op de daders van de moordaanslag.

Moord Maria Strangio

Die wraak kwam, op 25 december 2006 vielen leden van de Pelle-Vottari-Romeo clan het huis binnen van Fransesco Nirta in San Luca. Fransesco Nirta, die net vier dagen uit de gevangenis was en het eigenlijke doelwit was echter niet aanwezig. Zijn vrouw,Maria Strangio, hun 5-jarige zoontje en twee andere wel. Maria Strangio overleefde de aanslag niet. de andere drie, waaronder het 5-jarige zoontje raakte zwaargewond. Uit getapte telefoongesprekken en onderzoek bleek dat Fransesco Pelle de aanstichter was. Fransesco Vottari zou de opdracht voor de bloedige schietpartij hebben gegeven en Sebastiaan Vottari was een van de uitvoerders. Fransesco en Sebastiaan Vottari zijn broers van de nu opgepakte Santo Vottari. Ook Santo zou betrokken zijn geweest bij de moord op Maria Strangio. De schutter was Marco Marmo. Door de moordaanslag waren de Vottari broers de directe aanleiding tot de zesvoudige moord in Duisburg een half jaar later.

maria strangio

Maffiamoorden Duisburg

Die zesvoudige moord vond plaats op 15 augustus 2007 bij pizzeria Da Bruno in Duisburg en werd later bekend als de Duisburgse maffiamoorden. Zes mannen werd koelbloedig geliquideerd nadat ze in de pizzeria een verjaardagsfeestje hadden bijgewoond. Ook de jongen die net 18 was geworden en zijn verjaardag vierde werd vermoord. De schietpartij waarbij maar liefst 70 keer werd geschoten was een aanslag van de Nirta-Strangio clan op de moord op Maria Strangio gepleegd door de Pelle-Vottari-Romeo clan. Onder de vermoorde mannen was ook de schutter die Maria Strangio doodschoot, Marco Marmo.

maffiamoorden duisburg

Verdachten 'Ndrangheta

Kort na de schietpartij kon Fransesco Vottari al worden opgepakt. Niet lang daarna volgde ook de arrestaties van andere betrokkenen bij de vete waaronder Giovanni Nirta en een van de schutters bij de Duisburgse maffiamoorden Guiseppe Nirta. De andere schutter van de zesvoudige moord, Giovanni Strangio wist te ontkomen. Hij werd op 12 maart 2009 in Nederland opgepakt in een appartement in Diemen. Santo Vottari wist als enigste van de drie broers aan justitie te ontkomen. Tot vanochtend was hij voor de Italiaanse politie op de vlucht.

Volgens Europol behoort hij tot de 30 gevaarlijkste criminelen van Europa. Hij werd bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar. andere betrokkenen kregen straffen oplopend tot levenslang. Onder andere Govanni Strangio en de twee broers van de nu opgepakte Santo Vottari kregen levenslange celstraffen. Andere verdachten kregen celstraffen tussen de negen en twaalf jaar. In hoger beroep werden twee tot levenslang veroordeeld vrijgesproken van betrokkenheid bij de twee moordpartijen. Wel kregen ze nog een celstraf opgelegd voor betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.